Keinoja, joilla voit hallita ahdistusta ja edistää mielenterveyttä
Voit tehdä aika paljonkin. Jokainen pystyy itse vaikuttamaan omalla toiminnallaan hyvinvointiinsa ja tekemään valintoja ja päätöksiä, jotka edistävät sitä. Usko omiin vaikutusmahdollisuuksiin on tärkeää hyvinvoinnin kannalta. On haitallista jäädä vellomaan omaan huonoon oloonsa ajatellen vain, että "tälle nyt ei voi mitään, kaikki on mennyt pieleen, en voi olla enää onnellinen koska minulla on ahdistuneisuushäiriö, olen pysyvästi sairas ja masennuksen armoilla, elämä on kohdellut minua kaltoin...".
Mielestäni ahdistuneen on tärkeää tiedostaa se, että hänessä on paljon muutakin, kuin ahdistuneisuushäiriö. Liian helposti diagnoosi alkaa määrittelemään koko identiteettiä ja minäkuvaa, jolloin peilaa itseään jatkuvasti mielenterveysongelmiensa kautta. Se on pulmallista, sillä silloin saattaa ajautua ajattelemaan, että ei kykene päättämään enää omasta elämästään, kun on diagnosoitu sairaaksi. Ihminen näkee silloin elämänsä olevan kiinni ulkoisista tekijöistä, joihin ei voi itse vaikuttaa. Ahdistunut ihminen alkaa herkästi ajattelemaan, että on vain ympäristön armoilla, eikä pysty itse hallitsemaan asioiden kulkua.
En väitä, että ahdistuneisuushäiriö tai masennus olisi jotenkin oma valinta tai että parantuminen olisi vain omasta tahdosta kiinni. Jos kärsii todella vaikeasta ahdistuksesta tai masennuksesta, on lähes mahdotonta parantua täysin omin neuvoin. Eikä tarvitsekään pärjätä yksin! Uskon kuitenkin, että jokainen voi tehdä paljon toipumisensa eteen. Alkuun pääsemiseksi tarvitaan usein ammattilaisten apua, kuten terapiaa tai lääkitystä. Tahto parantua pitää kuitenkin löytyä itseltä.
Omaa toipumistani on auttanut se, että olen saanut keskustella asiantuntijoiden kanssa ongelmistani ja ymmärtänyt, miksi oirehdin kuten oirehdin. Lääkityksestä on ollut myös hyötyä. On kuitenkin myös monia pienempiä ja yksinkertaisempia asioita, joilla olen itse voinut edistää mielenterveyttäni.
ASIOITA, JOTKA OVAT AUTTANEET MINUA:
Kommentit
Lähetä kommentti